top of page

פפילומה- HPV

מעוניין בבדיקה לוירוס הפפילומה?
 

הוועד למלחמה באיידס גאה לקחת חלק במחקר שנערך במרכז הרפואי שיבא בהובלת מחלקת זיהומיות, במעבדה המרכזית לנגיפים, בנושא הערכת שיעור נשאי נגיף פפילומה בישראל בקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים ואינם נשאים של HIV.  
 

המשתתפים במחקר ייבדקו להמצאות הוירוס בפי הטבעת, מה שיאפשר אבחון מוקדם, מניעת סיבוכים עתידיים ואף הצלת חיים. בדיקה זו לא מתבצעת בקופות החולים. 
בנוסף, הבדיקה כוללת גם בדיקת הימצאות זיבה וכלמידיה בפי הטבעת.
 

הבדיקות מתבצעות בחינם במרכז הבדיקות בת"א, בימים א,ג,ד בין השעות 17:30-19:30.

בלה ניוז!
מה זה?

וירוס הפפילומה האנושי, HPV, הוא הוירוס הנפוץ ביותר בקרב הוירוסים הגורמים למחלות מין. מדובר בקבוצה של מעל 100 זנים של הוירוס והסברה הרווחת היא שכמעט כל איש או אישה, הפעילים מינית, יידבקו לפחות בזן אחד של הוירוס במהלך חייהם.

ישנם זנים של HPV שלא גורמים לבעיות בריאותיות, אך חלק מהזנים יכולים לגרום לבעיות בריאותיות שונות. הנפוצות הן יבלות על העור, לרוב על איברי המין הנקראות קונדילומות (ראו הרחבה בהמשך).

וירוס הHPV יכול לגרום לסוגי סרטן שונים, ביניהם: סרטן צוואר הרחם, סרטן פי הטבעת, סרטן הפה והלוע וסרטן באיברי המין – פין, פות ונרתיק.

דרכי הדבקה

HPV מועבר במגע ישיר של עור עם עור, בין שני אנשים שאחד מהם נושא את הוירוס. לרוב הוירוס מועבר בקיום יחסי מין וגינאליים, אנאליים ואוראליים, אך הוא יכול להיות מועבר גם מחיכוך ומשימוש באביזרי מין משותפים.

דרכי מניעה

קיים חיסון נגד HPV הקרוי Gardasil9. החיסון מגן מפני 9 זנים של הוירוס, אשר גורמים בסבירות הגבוהה ביותר לסרטן. החיסון גם יכול להפחית יבלות (קונדילומות) שיכולות להיות מטרד גדול כאשר נמצאות באיברי המין ובפי הטבעת.. החיסון בטוח לשימוש עם מעט מאוד תופעות לוואי, והוא מומלץ לכל גבר ואישה! החיסון נמצא בסל הבריאות עד גיל 26, וכדאי לבצע אותו מוקדם ככל האפשר, לפני התחלת הפעילות המינית. גם לאחר גיל 26 ניתן לבצע את החיסון ב-3 מנות דרך קופת החולים בתשלום, והוא מומלץ עד גיל 45.  החל משנת 2019, כל ילד וילדה מקבלים את החיסון בכיתה ח'.

 

יש לזכור שהחיסון אינו מגן מפני כל הזנים של הוירוס ועדיין קיים סיכוי הדבקה גם לאחר קבלת החיסון, בייחוד אם התחסנתם.ן בגיל מאוחר. לכן, שימוש בקונדום יכול לסייע גם הוא במניעת הדבקה ב-HPV. אם כי הוא אינו מבטיח מניעה מוחלטת מכיוון שאינו מכסה את כל איזור איברי המין ובדרך כלל מולבש לאחר שהחל מגע וחיכוך.

אבחון ותסמינים

לרוב, לאחר הדבקה בוירוס אין תסמינים ועל כן יכול להיות שמישהו או מישהי נדבקו בוירוס והם לא יודעים על כך. למרות אי הידיעה עדיין ניתן להעביר את הוירוס לאחרים.

בנשים, ניתן לזהות התפתחות של תאים טרום סרטניים שעלולים להוביל לסרטן צוואר הרחם על ידי בדיקת סקר המבוצעת אצל רופא.ת הנשים (בדיקת PAP). בדיקה דומה ניתן לבצע במידה ויש חשש לתאים טרום סרטניים באזורים אחרים של הגוף.

טיפול

אין טיפול תרופתי יעיל ל-HPV.

ניתן להשתמש בתכשיר מקומי או לצרוב ולהסיר את היבלות (קונדילמות), או אצל רופא עור ומין או אצל רופאת נשים. חשוב לדעת שהסרת היבלות לא מונעת את הופעתן מחדש לאחר מכן או הדבקה של פרטנרים.ות. חיסון לאחר הופעת יבלות יכול עדיין להגן מפני הופעת יבלות חדשות.

במידה והתגלו תאים טרום סרטניים או סרטן יש להיות במעקב קבוע אצל הרופא.ה המטפל.ת.

* קונדילומות הן יבלות על איברי המין הנגרמות על ידי זנים מסויימים של וירוס הפפילומה HPV. היבלות הן תופעה נפוצה מאוד והן יכולות להופיע אצל נשים וגברים. הופעת היבלות אפשרית על איברי המין עצמם, אך יכולה להיות גם באזור המפשעה, הפה, הפנים ופי הטבעת. מעבר להשפעה קוסמטית, היבלות יכולות להציק, לכאוב ולדמם בעת כיום יחסי מין, ומכאן החשיבות בחיסון ובמעקב אצל הרופא.ה. את היבלות, ניתן לאבחן אצל רופא עור ומין או רופאת נשים.

bottom of page