top of page

מזה שנים נמצא ה-PEP בשימוש לצורך מניעת הדבקה ב-HIV במקרים של חשיפה בסיכון גבוה. PEP הוא בעצם טיפול תרופתי שנוטלים אותו במשך 28 ימים והוא מבוסס על הטיפול התרופתי המשולב (הקוקטיל) שאנשים החיים עם HIV נוטלים במשך כל ימי חייהם.

PEP

באילו מצבים, עלי לשקול לפנות לקבלת PEP?

אם קרה אחד מהמצבים הבאים:

1. חשיפה כמעט ודאית לנגיף, לדוגמא אתה שלילי ל-HIV וקיימת יחסי מין לא מוגנים (הכוללים חדירה) עם מישהו שהוא חיובי והסטטוס הטיפולי שלו אינו ידוע.  
2. חשיפה אפשרית לנגיף, כמו לדוגמא קיום יחסי מין מוגנים עם פרטנר שסטטוס ה-HIV שלו לא ידוע, וקרע בקונדום במהלך החדירה (בקונדום תקין בעל תקן אין קרעים קטנים או מקרוסקופיים. או שהוא נקרע לגמרי או שלא).

3. קיום יחסי מין לא מוגנים הכוללים חדירה עם פרטנר שסטאטוס ה-HIV שלו לא ידוע, או ידוע כחיוב לא מטופל. (כלומר שאינו אנדיטקטבל)

מתי והיכן צריך לבקש לקבל את הטיפול?

במידה וקיים חשש שנחשפת ל-HIV, פנה בהקדם האפשרי (ולא יאוחר מ-72 שעות לאחר החשיפה) לחדר המיון של אחד מבתי החולים המפורטים מטה. ניתן לפנות לקבלת הטיפול - 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע.

 

זכרו: הטיפול אינו ניתן לכל דורש וההחלטה היא בידי הרופא בחדר המיון. הרופא יקבל את  ההחלטה אם לרשום את הטיפול או לא, רק לאחר שיתייעץ עם מומחה במחלות זיהומיות או רופא HIV ממרכז האיידס של ביה"ח. הרופא ינסה לבדוק האם הסיכון להדבקה במקרה שלך מצדיק את הסיכויים האפשריים של הטיפול המונע. במפגש עם הרופא הוא ישאל אותך מספר שאלות הקשורות להרגלי המין שלך ולפעם האחרונה שבה קיימת סקס לא מוגן. 

ניתן לקבל את הטיפול בכל חדר מיון,  אך בשמונת בתי החולים הבאים קיימים מרכזי איידס ויתכן כי ניתן יהיה לקבל את הטיפול מהר יותר:

סורוקה, באר שבע

קפלן, רחובות

הדסה עין-כרם, ירושלים

שיבא, תל השומר

איכילוב, תל אביב

מאיר, כפר סבא

רמב"ם, חיפה

הלל יפה, חדרה

האם יש צורך בהפניה?

ביקור במיון חייב בתשלום אגרה, אלא אם יש התחייבות של קופת החולים (טופס 17), או במקרים המוגדרים מראש על ידי משרד הבריאות ובתקנונים של קופות החולים. טיפול מונע ל-HIV  אינו אחד מהמקרים האלה, לכן על מנת להיות פטורים מאגרת ביקור במיון עליכם להצטייד מראש בהתחייבות של רופא המשפחה או מהמוקד הטלפוני של קופת החולים.

בכל מקרה זכרו: הגעה למיון ללא התחייבות מרופא או ממוקד אחיות תעלה לכם 715 ₪, גם אם הביקור מוצדק מבחינה רפואית.

מה קורה בחדר המיון?

בקבלתו למיון מבוצעות מספר בדיקות. ראשית, בדיקת HIV הבודקת האם לא היתה כבר הדבקה בעבר (ואז כל הטיפול המונע מיותר). כמו כן, מתבצעת ספירת דם ובדיקת תפקודי כבד וכליות הבאות לשלול מצב בריאותי שאינו מאפשר לקיחת הטיפול. בנוסף, במידה ומדובר בחשיפה ביחסי מין, ניתן טיפול אנטיביוטי לכיסוי מחלות מין נוספות (זיבה וקלמידיה). 

השאלות שהרופא ישאל אותך בחדר המיון יכולות להיות אישיות מאוד וגם לגרום לתחושת אי נוחות. אתה תתבקש לספר על הפרטנר שאיתו קיימת סקס לא מוגן, תישאל לגבי האקט המיני, מתי היה, מה כלל מה היה התפקיד שלך במין (חודר או נחדר) והאם הייתה שפיכה בפנים או בחוץ. זכור כי הרופא מבקש לקבל את כל המידע הזה לא בשביל לספק את סקרנותו אלא כדי לקבל החלטה נכונה בעניין בריאותי. אם אתה בארון או לא מרגיש בנוח עם הסיטואציה, תתגבר על הבושה שלך וזכור למה הגעת לשם, למנוע הדבקה ב-HIV. בכל מקרה, על כל המידע שתספר לרופא חל חיסיון רפואי כך שאתה יכול להיות רגוע. ככל שתקפיד יותר על מסירת פרטים מדויקים, כך הרופא יוכל להגיע להחלטה המתאימה ביותר עבורך בנוגע למידת הצורך במתן הטיפול המונע ובהרכבו.

בתום הבדיקות, ולאחר התייעצות של רופא המיון עם רופא איידס ניתנות במיון מספר מנות של טיפול ליום או יומיים הקרובים. האדם מונחה לפנות למרכז האיידס בביה"ח לקביעת תור להתייעצות עם רופא איידס להסבר על הטיפול ותופעות הלוואי שלו, וכן לקבלת מרשם להמשך הטיפול במידה ויוחלט להמשיכו. במהלך ובתום הטיפול האדם מונחה לביצוע בדיקות נוספות, שהחשובה שבהן היא כמובן בדיקת HIV לאחר שלושה שבועות מסיום הטיפול המונע, לודא שלא התרחשה הדבקה.

אז עכשיו כשאני יודע שיש PEP, למה לי להמשיך ולהשתמש בקונדום?

ובכן, פשוט כי PEP הוא לא אמצעי הגנה והוא בהחלט לא מהווה תחליף לקונדום. לא מדובר בגלולה של "היום שאחרי" אלא בטיפול תרופתי מורכב עם תופעות לוואי שניתן על פי שיקול דעת של רופא חדר המיון.

 

לא השתכנעת? יש עוד כמה דברים שאתה חייב להכניס למשוואה הזאת:

1. שימוש בקונדום תקין מונע הדבקה באופן מוחלט - PEP רק מקטין את הסיכוי להדבקה.

2. קונדומים לא גורמים להרגשה נוראית ולתופעות לוואי . PEP דווקא כן.

3. קונדומים יכולים לבאס קצת ורק בזמן הסקס. PEP מבאס מאד, ובמשך 28 ימים לאחר הסקס.

4. קונדומים אפשר להשיג היום בכל מקום (קיוסקים, מכולות ואפילו תחנות דלק). ברוב המסיבות, הם אפילו מחולקים בחינם. נראה אותך קונה PEP בסופר.

5. אתה שולט בשימוש בקונדום ואילו במקרה של PEP – מי שיחליט עבורך יהיו הרופאים. יש להם את הסמכות המקצועית המלאה לסרב לך.

bottom of page